Din pacate se pare k se raspandeste si la noi gripa porcina...e greu mai ales k nu exista vaccin...nici nu vreau sa ma gandesc sincer cat e de greu pentru cei care deja sunt bolnavi...Sa speram ca se va face ceva in privinta asta pana nu va face mai multe victime in randul oamenilor...iata cateva lucruri ce consider ca trebuie sa le stim,pentru a ne proteja mai bine...
News alert
Informatii privind infectiile cu noul virus gripal A (H1N1)
Organizatia Mondiala a Sanatatii a ridicat nivelul alertei de pandemie de la 4 la 5 deoarece a fost observata transmisia sustinuta de la om la om a bolii in Mexic si USA. Tarile de pe tot globul trebuie sa implementeze acum actiunile prevazute pentru nivelul 5 in planurile nationale de pandemie. Expertii in sanatate au anticipat ca va aparea aceasta pandemie si de aceea planurile de pregatire pentru pandemie au fost acccelerate in ultimii ani.
In ciuda faptului ca gripa este o boala serioasa care ucide an de an multe persoane la risc, vulnerabile la boala, Europa este foarte bine pregatita pentru a face fata pandemiei.
Pandemia de gripa este o amenintarea pentru sanatatea publica despre care se cunosc o multime de lucruri. Toate statele membre ale UE au lucrat intens la pregatirea pentru pandemie inca din anul 2005.
Actiunile de raspuns care vor fi intreprinse in Uniunea Europeana vor include:
- Intensificarea supravegherii si a testelor de laborator pentru acest nou virus;
- Mangementul cazurilor aparute;
- Folosirea medicamentelor antivirale acolo unde va fi cazul;
(30.04.2009, Ministerul Sanatatii Publice)
Gripa porcina: DATE si RECOMANDARI
date transmise de Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (ECDC)
Informatii cu privire la boala - Ce este gripa porcina?
Gripa porcina (H1N1) este o afectiune respiratorie acuta a porcilor, cu contagiozitate ridicata, cauzata de unul din numeroasele virusuri gripale de tip A. Morbiditatea tinde sa fie ridicata, iar mortalitatea scazuta (1-4%).
Virusul se transmite in randul porcilor prin aerosoli, prin contact direct sau indirect si de la purtatori asimptomatici. Epizootii in randul porcilor pot surveni pe tot parcursul anului, cu incidenta crescuta in perioada de toamna si iarna in zonele temperate.
Virusurile gripei porcine apartin de obicei subtipului H1N1, dar exista si alte subtipuri circulante la porci (de ex. H1N2, H3N1, H3N2). Porcii se pot infecta, de asemenea, cu virusurile gripei aviare si cu virusurile gripei sezoniere umane. Initial se credea ca virusul gripei porcine H3N2 a fost introdus in populatia porcina de catre om.
Uneori porcii se pot infecta cu mai mult de un virus la un moment dat, ceea ce permite genelor acestor virusuri sa se combine. Astfel poate rezulta un virus care contine gene de la mai multe surse, numit virus “reasortant”.
Desi virusurile gripe porcine afecteaza de obicei porcii, pot depasi uneori bariera speciei si cauza boala la oameni.
Care este diferenta intre gripa sezoniera, gripa aviara, gripa porcina si gripa pandemica?
Virusurile gripale circula in mod obisnuit in mediul uman si animal. Tulpini diferite pot cauza boala la oameni, pasari si porci. Gripa sezoniera este cauzata de virusuri gripale care sunt adaptate sa se raspandeasca in populatia umana (gripa umana). Oamenii prezinta imunitate naturala la tulpinile care se afla in circulatie, si aceasta imunitate poate fi crescuta in urma vaccinarii cu vaccin gripal sezonier. Gripa aviara este cauzata de virusuri gripale adaptate pentru infectia la pasari. In mod similar gripa porcina este cauzata de virusuri gripale adaptate pentru infectia la porci. Toate aceste imbolnaviri prezinta aceleasi simptome la gazdele lor. Uneori, oamenii si animalele pot schimba intre ele tulpini de virus gripal, cum ar fi persoane infectate cu virus gripal aviar sau porcin, in mod uzual dupa contact direct cu animalele bolnave. Amestecarea virusurilor gripale umane si animale poate duce la dezvoltarea unui virus gripal schimbat care are abilitatea de a infecta si a se transmite in populatia umana. In acest caz, populatia umana poate sa nu aiba deloc imunitate fata de acest virus nou. Gripa pandemica este definita ca fiind aparitia unui nou virus gripal care se raspandeste cu usurinta in populatia umana. Cand apare acest nou virus, oamenii nu au imunitate naturala pentru a fi protejati impotriva lui. Ca urmare, exista riscul ca aceste virusuri gripale noi sa determine aparitia unei pandemii de gripa daca virusul se transmite cu usurinta de la om la om.
Care sunt implicatiile pentru sanatatea umana?
Izbucniri epidemice si cazuri sporadice umane de gripa porcina au fost raportate ocazional.
In general, simptomele clinice sunt similare cu cele ale gripei sezoniere umane, tabloul clinic putand varia de la infectie asimptomatica la pneumonie severa, soldata cu deces.
Din aceasta cauza, marea majoritate a cazurilor au fost depistate intamplator, in cadrul supravegherii epidemiologice a gripei sezoniere. Adevarata extindere a bolii in randul oamenilor este necunoscuta, deoarece cazurile usoare sau asimptomatice puteau ramane nedepistate.
Unde au aparut cazuri la om?
De la implementarea Regulamentului Sanitar International 2005 (IHR) in 2007, la Organizatia Mondiala a Sanatatii au fost notificate cazuri de gripa porcina provenind din USA si Spania. La ora actúala sunt confirmate cazuri in Mexic, Statele Unite ale Americii, Canada, Spania si Marea Britanie.
Cum se infecteaza oamenii?
La oameni virusul se transmite de obicei de la porci. Totusi, pentru unele cazuri lipseste istoricul de contact cu porci sau deplasarea in arii in care au fost localizati porci.
Transmiterea de la om la om a survenit in cateva situatii, dar a fost limitata la contacti apropiati sau grupuri restranse de oameni.
Este sigur sa mancam carne sau produse din carne de porc?
Da. Nu exista evidente ale transmiterii gripei porcine la om prin consum de carne de porc sau alte produse pe baza de carne de porc, corect prelucrate termic. Virusul gripei porcine este distrus prin preparare la temperatura de 700C.
Este acest virus contagios?
A fost dovedit ca acest virus este contagios si se transmite de la om la om. Totusi, in acest moment, nu este cunoscut cat de usor se raspandeste in populatiile umane.
Care sunt simptomele gripei porcine?
Simptomele infectiei cu gripa porcina la oameni sunt similare cu simptomele gripei sezoniere. Principalele simptome sint:
- Febra (peste 38ºC)
- Oboseala
- Inapetenta
- Tuse, durere in gat.
- Unele persoane infectate cu gripa porcina au prezentat stari de voma si diaree.
Ce este pandemia de gripa?
"Pandemia de gripa" este un termen folosit pentru a descrie o epidemie de gripa la nivel mondial. Inseamna ca virusul apare intr-un loc si se raspindeste foarte repede in toata lumea. In timpul ultimului mileniu acest lucru s-a intimplat de trei ori:
1918 – Pandemia de "gripa spaniola" a fost cea mai grava, a infectat 20% din populatia lumii ( 20 - 40 milioane de decese).
pandemiile din 1957 si 1968 au fost mai putin grave, dar totusi au cauzat multe decese in toata lumea.
Care este riscul pandemic?
Majoritatea persoanelor, in special cele care nu au contact cu porci in mod obisnuit, nu au imunitate impotriva virusului gripei porcine, care ar putea preveni infectia. Daca virusul gripei porcine s-ar transmite de la om la om, ar declansa pandemia. Este dificil de prevazut impactul unei pandemii cauzate de acest tip de virus: aceasta depinde de virulenta virusului, existenta imunitatii populatiei, protectia data de anticorpii dezvoltati in urma gripei sezoniere si alti factori ce tin de gazda.
Exista vaccin care sa protejeze impotriva gripei porcine la om?
Nu exista vaccinuri impotriva virusului gripei porcine la om. Nu se cunoaste daca vaccinul impotriva gripei umane sezoniere asigura protectie. Virusurile gripale se modifica foarte repede.
Este important sa se produca vaccine impotriva tulpinilor circulante pentru a asigura protectie maxima persoanelor vaccinate.
Ce medicamente sunt disponibile pentru tratament?
Majoritatea virusurilor gripei porcine sunt sensibile la medicatia antivirala ca de exemplu inhibitorii de neuraminidaza.
RECOMANDARI pentru prevenirea imbolnavirilor prin gripa cu noua tulpina:
Deoarece gripa se transmite de la om la om la om atât pe cale aeriana (vorbit, stranut, tuse) cât si prin contactul direct cu bolnavul sau diferitele obiecte personale ale bolnavului, contaminate cu secretiile sale nazofaringiene, pentru a se evita imbolnavirea va recomandam respectarea urmatoarelor masuri:
o Nasul si gura vor fi acoperite cu batista personala in timpul stranutului sau al tusitului. Batistele personale nu se imprumuta;
o Mana nu va fi dusa la ochi sau la gura decât dupa ce a fost spalata cu apa si sapun;
o Se vor evita pe cât posibil aglomeratiile;
o Se va evita contactul apropiat cu persoane care prezinta semne clinice evidente de afectiuni acute respiratorii (febra, tuse, stranut, ochii congestionati etc.);
o Persoanele care prezinta simptome asemanatoare gripei se vor izola de restul familiei si se vor prezenta la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului si a conduitei terapeutice.
Daca cineva care a fost in zonele afectate din Mexic, SUA si Canada si se simte rau, ce trebuie sa faca?
o Oricine care a calatorit recent (in ultimele 7 zile) in zonele afectate si prezinta simptome de gripa trebuie sa se adreseze de urgenta serviciului medical cel mai apropiat.
Surse de informatii suplimentare:
- Organizatia Mondiala a Sanatatii: http://www.who.int/en
- Centrul European de Control al Bolilor: http://ecdc.europa.eu
- Centrul de Control al Bolilor CDC – Atlanta: http://www.cdc.gov/swineflu
- Health Protection Agency UK: http://www.hpa.org.uk
- Institut de veille sanitaire Franta: http://www.invs.sante.fr
- Public Health Agency of Canada: http://www.phac-aspc.gc.ca/index-eng.php
(Informatii preluate de pe internet)
No comments:
Post a Comment